bilgi@radyomerkoc.com

0324 328 10 10


Doğal Miras Korykos Antik Kenti gün yüzüne çıkıyor

26 Aralık 2022 Pazartesi 14:49

Mersin Silifke’de yer alan Mersin’in doğal miraslarından Korykos antik kenti gün yüzüne çıkarılmaya devam ediliyor.

HABER: Hayrettin Acar

Mersin Korykos antik kenti tarihi olarak birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, ele geçirilmek üzere birçok mücadelenin verildiği Akdeniz’in önemli liman kentlerinden biri olma özelliği taşıyor. UNESCO Dünya Mirası listesine aday olan Korykos, Kara kalesi, Kız kalesi, nekropol alanı ve kiliseleri ile önemli bir konumda bulunuyor.

M.S 72’de Roma hakimiyetinde olan Korykos ve çevresi 500 yıl boyunca Roma hakimiyetinde bulunurken, bu süreç içerisinde önemli konumda yer alan zeytincilik faaliyetleri Korykos’un ihraç merkezi konumuna gelmesine neden olmuş.  Bizans döneminde Arap saldırılarına karşı kent surlar ile çevrilmiş. Süreci takiben Kilikya Ermeni Krallığı’nın eline geçen Korykos 14. yüzyılda Karamanoğlu Beyliği saldırıları nedeniyle Kıbrıs Krallığı’na satılarak. Satılan Korykos Karamanoğlu Beyliği tarafından ele geçirildi. Ardından  1471 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçti.

Hitit dönemi, Helenistik dönem, Roma, Bizans ve Ermeni dönemlerinde Korykos, dönemin mimari özelliklerinden etkilendiği biliniyor. Bölgede bulunan 14 kilise bölgeye özel yerel karakteristik özellikler taşırken, Adam kayalar ise dönemin günlük yaşantısına ışık tutan 11 adet rölyefi ile Korykos’a benzer nitelikte olan diğer antik kentlerden ayrılıyor. Antik kentin kare planlı kalesi, iç içe iki sıra surdan oluşup etrafı hendekle çevrilidir. Kaleye giriş bugün mevcut olmayan bir köprüyle sağlanırken,  kentin hinterlandında çok sayıda küçük yerleşim yerleri ve çiftliklerle karşılaşılıyor. Bu yerlerde genel olarak zeytin ve üzüm yetiştirildiğine ilişkin kalıntılar göze çarpıyor.

Mersin’de 2020 ve 2021 yıllarında Mersin Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından ilk defa başlatılan kazı çalışmaları, 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Mersin Üniversitesi sanat tarihi bölümünden Doç. Dr. Şener Yıldırım başkanlığına devredildi.  2022 yılında iki farklı alanda gerçekleştirilen kazı çalışmaları Mersin Üniversitesin’den yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılımıyla devam edilmektedir.